06 - 25 19 00 35 info@dansoprecept.nl

Vanaf 1 januari 2022 worden de danslessen van Dans op Recept voor mensen met de ziekte van Parkinson (gedeeltelijk) vergoed door De Friesland. Daarmee is De Friesland de eerste zorgverzekeraar die het belang van dans en beweging onder leiding van professionele dansdocenten, door Dans op Recept erkent. We geven dansles op tien locaties verdeeld over heel Friesland. Vergoeding van de danslessen vindt plaats vanuit de aanvullende verzekeringen AV Extra en AV Optimaal, daarover lees je hieronder meer.

Belang van dans voor Parkinson gebleken uit wetenschappelijk onderzoek

Dans op Recept biedt sinds 2017 danslessen aan gericht op mensen met de ziekte van Parkinson, daarin werken we samen met Revalidatie Friesland. Vanuit hun Revalidatie Expertise Centrum voor Muziek en Dans is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van de danslessen. De danslessen van Dans op Recept blijken het zelfvertrouwen en de kwaliteit van leven van de deelnemers te verbeteren. Ook wordt er een vermindering van de ernst van de Parkinsonsymptomen gezien en is 55% van de deelnemers geen of minder fysiotherapie gaan gebruiken. Fantastische resultaten natuurlijk, waardoor De Friesland heeft besloten de vergoeding in het aanvullend pakket op te nemen.

Onze danslessen zijn laagdrempelig en aangepast op mogelijkheden van de deelnemers

De danslessen van Dans op Recept zijn specifiek afgestemd op individuele deelnemers met Parkinson (en voor de andere groepen op niet-aangeboren hersenletsel en chronische pijn). Hierdoor zijn ze voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen die rolstoelgebonden zijn. Ervaring met dans is niet nodig. En mantelzorgers, zoals partner of familie, zijn ook welkom in de les.

Marlien Seinstra, artistiek leider Dans op Recept: “We zien dat de danslessen enorm bijdragen aan het welzijn van onze deelnemers, zowel fysiek als mentaal. Mensen bewegen makkelijker en het plezier in dansen en het contact met anderen zorgt ervoor dat ze beter in hun vel zitten. We werken met professionele dansdocenten die speciaal voor deze doelgroep bijgeschoold zijn, zodat we ze de juiste begeleiding kunnen geven. Zo kan iedere deelnemer op zijn of haar eigen niveau meedoen. Dat De Friesland deze lessen nu vergoedt is voor Nederland baanbrekend en voor ons echt een erkenning voor wat we doen met Dans op Recept.”

Wil je ook eens een proefles meedoen? Geef je dan op via de knop ‘lessen’ op deze website. 

Of bel naar: 058 – 203 80 08

 

Informatie over de vergoeding van De Friesland:

Inhoud zorg
Als je de ziekte van Parkinson hebt heb je recht op een vergoeding voor danslessen van Dans op Recept. Deze worden gegeven door een professionele dansdocent. Door laagdrempelig samen te bewegen op muziek, werken deelnemers aan lenigheid, coördinatie, balans, muzikaliteit, kracht, conditie, ontspanning en creativiteit.

Uitsluiting
De Friesland vergoed NIET de lessen van Dans op Recept voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of chronische pijnklachten.

Wie mag de zorg verlenen
Een gecertificeerde dansdocent van Dans op Recept.

 Vergoeding per 1 januari 2022

AV Instap Geen vergoeding
AV Opstap Geen vergoeding
AV Doorstap Geen vergoeding
AV Budget Geen vergoeding
AV Standaard Geen vergoeding

AV Extra

 

Maximaal € 350,- per kalenderjaar

Een vergoeding van € 350,- dekt 1 keer in de week dansles. Een dansjaar bestaat uit 34 weken, exclusief de schoolvakanties.

AV Optimaal Maximaal € 500,- per kalenderjaar
  Een vergoeding van € 500,- dekt 1,5 keer in de week dansles. De kosten voor de dansles zijn dan voor twee keer in de week nog € 200 per jaar.
Dat is € 3,- per les.

 Verdere informatie over hoe je de danslessen kunt declareren bij Zorgverzekeraar De Friesland volgt snel.