06 - 25 19 00 35 info@dansoprecept.nl

Veelgestelde vragen

Heb je danservaring nodig?

Zeker niet! Het gaat niet om een strakke pas, maar puur om de beweging en om te ervaren wat je lichaam allemaal wél kan.

Kan ik meedoen als bewegen meer moeite kost?

Iedereen kan meedoen: ook als je in een rolstoel zit bijvoorbeeld!

Mag mijn partner ook meedoen?

Graag zelfs. Een aantal van onze deelnemers danst met het partner, waardoor het voor beide een fijn uitje is. Het laat een mantelzorger ook even vergeten dat hij of zij mantelzorger is.

Is Dans op Recept een vervanging voor fysiotherapie?

De dansdocenten van Dans op Recept zijn geen fysiotherapeuten en zij behandelen dus ook geen specifieke lichamelijke klachten. Wel hebben onze dansdocenten specifieke kennis op het gebied van Parkinson, NAH en Chronische Pijn.

De danslessen hebben voornamelijk tot doel plezier in bewegen te ervaren en te ontdekken wat je lichaam allemaal nog wel kan, zodat mensen meer in beweging komen en hun kwaliteit van leven verbeterd.

In wetenschappelijk onderzoek zien we wel dat de danslessen ‘therapeutische effecten’ kunnen hebben bij mensen met de ziekte van Parkinson, zoals verbeteren van balans, verminderen van Parkinson symptomen en vergroten van zelfvertrouwen en kwaliteit van leven.

Het is dus afhankelijk van het doel wat je wilt bereiken of de danslessen een vervanging kunnen zijn voor fysiotherapie. Twijfel je of Dans op Recept iets voor jou is neem dan contact op of overleg met je eigen fysiotherapeut, huisarts of medisch specialist.

Is Dans op Recept ook wat voor mensen met eenzaamheid?

De lessen worden juist extra gewaardeerd, omdat het mensen bij elkaar brengt. De koffiemomentjes na de les zijn onmisbaar. In die zin is het heel geschikt voor mensen met een chronische ziekte die kampen met eenzaamheid.

Als er veel mensen zouden willen meedoen, hoe werven jullie dan voldoende dansdocenten?

We leiden in eerste instantie vijf docenten op voor de regio Friesland. Indien nodig kunnen zij meerdere lessen per week geven. Mocht dit nog onvoldoende zijn dan zullen we een vacature uitzetten voor het werven van meer dansdocenten. Ook hen zullen we dan vooraf scholen. 

Kan Dans op Recept ook online plaatsvinden?

Natuurlijk kun je een dansles digitaal aanbieden, zolang de deelnemers wat ruimte hebben om mee te doen. De zo gewaardeerde koffiemomenten na de les zijn dan wel iets minder gezellig. Het kletst toch makkelijker als je bij elkaar zit.

Nu we tijdens corona niet bij elkaar kunnen komen, geven we online les. Deze lessen worden goed gevolgd en erg gewaardeerd door deelnemers. Zo kunnen ze toch doorgaan met dansen én de contacten in deze tijd.

Gaan jullie uitbreiden naar andere plaatsen in Nederland?

We voeren momenteel verkennende gesprekken hierover. De ambitie is er in ieder geval wel, en de belangstelling ook!

Kan Dans op Recept ook binnen zorginstellingen plaatsvinden?

Er worden soms danslessen in zorginstellingen gegeven, maar we kiezen het liefst voor gewone danszalen. Hierdoor voelt de deelnemer zich meer danser en minder patiënt.

Kunnen jullie je verhaal ook delen in het onderwijs?

We worden wel voor gastlessen gevraagd en kunnen dit aanbieden op maat. Stuur gerust een mailtje bij interesse. 

Waar vind ik meer informatie over het wetenschappelijke onderzoek?

Voor vragen t.a.v. het wetenschappelijk onderzoek verwijzen wij u naar het Revalidatie Expertise Centrum voor Muziek en Dans. Kijk daarvoor op deze website.